STORA GÖTEBORGS-GUIDEN;
denna 5-årsdag är det ju perfekt för min allra första Göteborgsguide tänker jag! är fortfarande lite dålig på att upptäcka nya platser men det blev en ganska stor guide ändå. varsågoda att spara!


(T = tillgängligt)



MAT/CAFÉ:

-Café Berlin, Vasagatan 46.
en av de senaste ställena jag upptäckt efter att ha hört mycket bra om det. och gosh, mysigaste stället med tegelväggar och veganmacka att dö för. de har annat också (så himla pepp på snickerskakan?!) men jag har inte testat än. ändå mitt favoritcafé, bara sådär.

-Andrum, Östra Hamngatan 19A. (T på nedervåningen)
en klassiker och en av de första en nämner när en pratar om vegställen i Göteborg. och med all rätt för de har hemskt goda grejer, både bufféen är till största del vegansk och så har de olika mackor. om en är sugen på mer husman är detta perfekt!


-Taj Mahal, Första Långgatan 24. (T med ramp)
första indiska restaurangen jag varit på typ någonsin och så jäkla bäst sedan! inte bara att stället är sjukt mysigt och med schysst personal, maten är fantastisk (om en byter bort grädde osv). åt lunch här lite för ofta när jag pluggade på Kvinnofolkhögskolan hehe, men är fortfarande en favorit!

-Bombay, Andra Långgatan 2.
ett annat grymt indiskt ställe helt enkelt.

-Jonsborgs Grill, Kungsportsavenyn 39. (T)
stans absolut bästaste bästa grillställe för veggisar!!!! deras baconburgare är to die for och de säljer även veganostar m.m. ett stort MÅSTE.

-Green & Rum, Östra Hamngatan 15. (T)
de har inte supermycket veganskt men deras sallad (tror den finns kvar) är fabulous! obs fråga om dressingar.

-Pasta Haus, Nordenskiöldsgatan 25.
det enda pastastället jag varit på och de har mycket vegetariskt och med lite trixande med ingredienser fixade de en supergod veganpasta till mig sist jag var där. måste hit oftare!


-Condeco Kompassen, Fredsgatan 14.
Condeco är ju som bekant en hipp och lite dyrare kedja men de är förbannat bra på fair trade och vegmat! på måndagar serverar de ENDAST veg och deras buffé är helt fantastisk, med nästan allt veganskt. deras veganmuffins är grymma med!


-En Deli Haga, Haga Nygata 15: supermysigt raw food-ställe på mysigaste gatan med nästan helt vegansk buffé. plus på att dagens soppa alltid är vegansk! Haga Nygata i allmänhet är ju fantastiskt.


-Röda Sten (T): okej lite fusk pga har ej ätit där men SETT maten och herregud. mezetallrikarna verkar fantastiska och en får supermycket för ett värt pris. måste dit snart!


-Old Corner, Artillerigatan 14:  Göteborgs bästa snabbmatshak då de har en HEL A4-sida med enbart veganskt! synd att det ligger lite utanför bara.
-Hälsobaren Sushi, Mellangatan 1: bästa sushistället då de har flera vegetariska alternativ (även annat än sushi!) och mer kvalité än typ Super Sushi som känns som snabbmat i jämförelse. vegansk misosoppa dessutom!
-Green Room, Liseberg (T, ingång från grannrestaurangen): hurra för Lisebergs första vegrestaurang som öppnade i år! jag har ätit där en gång och höll på att spricka då deras buffé är HELT vegansk. de måste säga vegetarisk dock pga de delar kök med annan restaurang. men i alla fall, där finns allt från potatissallad, coleslaw, tzayspett osv. ja ni hör ju!
-Chateau Beirut, Karl Johansgatan 7: libanesisk restaurang i Majorna där vi firade min brors 30-årsdag förra året med hela familjen samt respektive. alla köpte en meny med typ 12 rätter, vilket betydde att vi delade på mycket förutom det som var veg. lite dyrt men så jäkla värt!
-Solrosen, Kaponjärgatan 4a: klassiskt husmanskost-ställe precis som Andrum men tyvärr mer mysigt än vegvänligt. dock värt ett besök!



UTELIV:

-Andra Långgatan. (T de som ligger i samma byggnad som Kellys)
ja hela gatan är ju en oas av allt från sportbarer, hipsterställen och sunkhak med olika genomsnittsåldrar. billigaste ölen, charmsunkigt, socialaste folket osv. det är lätt att bli stammis här och med all rätt!

-Kontiki, Storängsgatan 2. (T via ramp till nödutgången)
kan vara stans minsta krog men också den mysigaste med alla ljusslingor, bambuinredning och temahörnor. här gick jag på 60s-klubbar innan jag flyttade upp och hade även den egna här, men brukar vara klubbar här ganska ofta. speciellt i samband med festivaler och konserter typ. ska ha god vegmat!

-Jazzhuset, Erik Dahlbergsgatan 3.
enligt mig bästa klubblokalerna pga flera rum och väldigt snyggt i allmänhet. är klubbar här minst 2 ggr/vecka och med allt från synth till pop. så jäkla synd att det inte är tillgängligt alltså.


-Haket, Första Långgatan 32 (T hälften av övervåningen): trevlig gayvänlig bar med karaoke i källaren varje fredag. ett ställe att ta första ölen på innan en drar vidare till T.ex. Andra Långgatan. ska ha god vegmat!
-Henriksberg, Stigbergsliden 7: kan vara stället som har största bredden på klubbar med allt från salsa till pop och punk. populärt ställe för spelningar och med väldigt schysst terass. men de har även pub på entréplan med biljardbord.
-Yaki Da, Storgatan 47 (T typ 2/3 våningar): största (i dubbel bemärkelse hehe) hipsterstället i stan med flera våningar med utrymme för dansgolv, spelningar och mysigaste terassen. har bara varit här en gång dock, men sjukt najs!
-Pustervik, Järntorgsgatan 12 (T): väldigt mysig och stor krog på tre våningar som jag är på alltför sällan. väldigt gay och indievänligt med stort dansgolv för klubbar och spelningar.



AFFÄRER:

-Monki, Södra Larmgatan 11 (T på övervåning): alltså går jag ens förbi så är det kört. det finns flera Monki-affärer i stan men denna är störst med två våningar.
-Lagerhaus, Östra Hamngatan 46-48 (T): största i stan och är också ganska livsfarlig.
-Tiger, Kungsportsavenyn 26 (T): som en enda salig blandning av Lagerhaus och Buttericks typ. perfekt presentaffär.

Second Hand:
-Myrorna, Järntorgsgatan 10: klassikern på 4 våningar nära Järntorget. inredning, kläder, böcker och möbler.
-Emmaus, Linnégatan 9: oftast överpris tycker jag men hittar en något är det guldvärt!
-Iris Second Hand, Andra Långgatan 5: aldrig varit där faktiskt men verkar vara väldigt bra!

Musik:
-Andra Långgatans Skivhandel, Andra Långgatan 33: det är här en köper sina vinylskivor eller varför inte en LP-spelare om en har lite mer cash.
-Dirty Records, Andra Långgatan 4 (T tror jag med liten kant): kombinerad vinylaffär och café! ska vara veganvänligt.

Mat:
-Gain Trading Livs, Östra Hamngatan 13 (T om inte dörröppningen är för smal): det är här en köper snorbillig tofu, storpack med vårrullar och allt du behöver för att göra egen sushi.
-Saigon City, Lilla Klädpressaregatan 15 i Nordstan (T): sådan himla stor asiatisk butik som verkligen har ALLT. jag har inte orkar gå igenom hela utan gått med raska steg direkt till kylarna för veganskinkan.
-Vegstore, Seminariegatan 2 (T): Göteborgs första helveganska butik som Jonsborgsgrillen öppnade i år. jag är ju sämsta veganen som faktiskt ännu inte varit där, men är lite rädd pga kommer säkert ruinera mig hehe.
-Gröna Boden, Vasaplatsen 13 (T): innan Vegstore öppnade var nog detta stans bästa butik för att hitta veganvaror. de har väldigt väldigt mycket i alla fall, allt från olika ostar till kebab.



BAD:
okej typ höst nu, men måste ju ta med.

-Saltholmen. (inte särskilt T pga klippor) 
finaste badstället pga känns sjukt exotiskt med alla klippor. är härifrån en åker skärgårdsbåtar också!

-Askimsbadet. (T men inte säkert att Rosa Express-bussen är det)
mmm mitt favoritbadställe vad gäller havet. lång lång sandstrand och långgrunt = perfekt.

-Delsjön. (T)
finaste jäkla insjön med både utsikt, bryggor och stränder. tar dock ett tag att gå från spårvagnen men är alltid värt.


-Bergsjöbadet (T vid lilla stranden men inte gångstigen runt)
mindre insjö mes flera flera grillplatser, bryggor och dödsmysig promenad runt. ligger ju en bit utanför stan men älskar denna plats.



ANNAT:

-Botaniska Trädgården. (T)
älskar denna superstora plats, både trädgårdarna och växthusen. så mycket att fota och se.

-Skansen Kronan, Skansberget. (T)
bästa utkiksplatsen i Göteborg. punkt slut.

-Slottsskogen. (T)
ja, den behöver väl ingen större presentation. det är här en grillar, ölar, solar och promenerar runt helt enkelt. vackrare plats finns ej.

-Naturhistoriska, Museivägen 1. (T är olika beroende på variation och salar, kolla hemsida)
sjukt läskigt men väldigt intressant ställe. ett måste om en inte varit där tänker jag.


andra muséer jag inte besökt än men måste:
-Göteborgs Konstmuseum, Götaplatsen (T via restaurang Fond plus ramper och hissar)
-Universeum, Södra Vägen 50 (kolla T på karta på hemsida)
-Sjöfartsmuséet, Karl Johansgatan 1-3 (T med hissar).

-Liseberg (T att gå omkring i alla fall): eh japp. say no more.






 my big guide for Gothenburg! try the Google translator in the sidemenu.
#1 - Felicia

Medicinhistoriska är också så jäkla najs! 40 kr entré och jätteintressant. Ang caféer så är ju Two Little Birds på andra lång veganskt (med visa vegetariska alternativ). Och gå till Oceanen vid Stigbergstorget! Så mysigt ölhak. Och RioRios klubb Slice of life är ju top notch.

Bara öser på, förlåt. Men så kul att se vad andra rekommenderar om Gbg. Har bott här i 3 år och är, som du, totalförälskad!

Svar: ah Medicinhistoriska har jag inte ens hört talas om, tack för tipset! Two Little Birds har jag tänkt gå till så himla länge nu. Slice of Life är grymt men de körde ju allra sista gången i lördags hörde jag :(
Sister Disco

#2 - MY VESTLUND '

dör för mat bilderna. mums!!!

Svar: eller hur!!!
Sister Disco

#3 - Maja

Ja hon är verkligen så himla vacker! :) Väldigt unikt ansikte.

#4 - Beata

men åh va bra tips! blir så sugen på att åka dit!!

Svar: men gööör det då! kom hit!
Sister Disco