historical feminists pt.2: Valerie Solanas;
äntligen måndag! 'är du knäpp eller?' tänker ni och ja må så vara. men måndag betyder ju att jag skriver lite om en historisk feminist! denna gång handlar det om Valerie Solanas.



Valerie föddes 1936 i New Jersey, Amerika, och var en amerikansk författare, forskare inom psykologi, feministisk teoretiker och är mest känd för radikala SCUM-manifestet (Society for Cutting Up Men) som hon skrev 1968. hon är också känd för att ha samma år försökt mörda konstnären Andy Warhol.

det är inte mycket som är känt om Valeries liv innan 1966 då hon flyttade till New York, i början av amerikanska kvinnorörelsens andra våg. det sägs att hon försörjde sig genom prostitution och tiggeri och mest drev omkring tills hon bosatte sig i Greenwich Village. samma år skrev hon pjäsen Up Your Ass som handlade om en manshatande kvinna som tiggde och prostituerade sig. året därpå stötte hon på Andy Warhol utanför hans studio på Manhattan och han gillade titeln på pjäsen och gick med på att läsa igenom manuskriptet. men han var inte så förtjust i det och kontaktade henne inte igen och erkände sedan att han hade tappat bort det när Valerie krävde att få tillbaka det. hon krävde pengar av honom som ersättning, men han struntade fullkomligt i det.
 
Valerie ansåg att Warhol försökte sabotera hennes framgång och i juni 1968 sköt hon honom med tre skott, varav ett av dem träffade och han dödsförklarades vid ett tillfälle men överlevde. dock hämtade han sig aldrig efter skadorna. när hon greps motiverade Valerie mordförsöket med att han ska ha haft för stor kontroll över hennes liv och hon dömdes till tre års fängelse efter att ha erkänt. flera feminister stod upp för henne på utsidan och anordnade demonstrationer och hyllade henne för att ha varit viktig taleskvinna inom kvinnorörelsen. hon släpptes från fängelset 1971 men arresterades snart på nytt efter att ha börjat telefontrakasserat Warhol. hon förde ett liv i det fördolda och åkte in och ut från olika mentalsjukhus. under 1980-talet tros hon ha bott i Kalifornien och finansierat sitt drogmissbruk genom prostitution och den 25 april 1988 hittades hon död av lungemfysem och lunginflammation på ett socialfallshotell i San Francisco.

SCUM-manifestet gavs ut både slutet på 60- och 70-talet men det är tack vare kvinnogruppen Martriarchy Study Group, som gav ut det 1983, som manifestet finns kvar överhuvudtaget.
filmen I Shot Andy Warhol kom 2006 och handlar om Valerie Solanas och om vad som ledde fram till att hon sköt honom, spelad av Lili Taylor.




del 1, Emmeline Pankhurst.

apropå feminister förresten. ni vet väl att bästaste hej blekk-Michaela tar över @kvinnohat på instagram denna vecka? gud, jag är så pepp!!!

 
 
it's Monday and here's part 2 with a historical feminist, this time about Valerie Solanas. you can read about part 1 (Emmeline Pankhurst) here. try the Google translator in the sidemenu!