om nya antirasistiska vindar i en småstad;
fotot taget av Emilia Otterstam och hittat här.
 

idag är jag stolt. så förbannat stolt. och inte bara över att vi var närmare 4000 som demonstrerade med F! igår här i Göteborg, inte bara för de massiva hyllningarna för stämningen och Gudruns tal, inte bara för att jag har tagit ett svårt beslut att gå från Vänsterpartiet för ett annat parti och det känns så rätt i magen. jag är även stolt över min kära hemstad Karlskrona som idag, bokstavligen, gav Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson ryggen i förmiddags när han hade tal. jag grät av stolthet när jag såg denna bild och det av flera anledningar. Karlskrona har så himla länge haft en stämpel som rasistisk stad dels för att forna Nationalsocialistisk Front (NSF) bildades där 1994 och för att SD var tredje största parti i valet 2006 samt förra valet 2010.

jag själv har ju förr i tiden varit politiskt aktiv (Ung Vänster) när jag bodde där och har känt av det rasistiska klimatet väldigt mycket. människor utan kunskap och öppet sinne som istället burit på en massa missnöje. det där klassiska småstads-missnöjet ni vet som är svårt att påverka, både bland pensionärer och unga. och då har jag inte nämnt hur det har varit i förorterna.. men jag känner idag, trettiofem mil bort, att en förändring börjar blomstra i min hemstad. äntligen börjar antirasismen gro ordentligt bland kullerstenarna och i havsluften. äntligen visar karlskronaborna att de vill sudda bort rasismstämpeln, tjugo år efter att NSF bildades. ÄNTLIGEN. alltså självklart finns det antirasister i Karlskrona men jag har alltid saknat det där att människor, inte nödvändigtvis under partier eller förbund, sluts upp tillsammans. i en civil gemenskap. för jag vet av egna erfarenheter att det alltid varit lite svårt att engagera människor i den staden.


men nu. Karlskrona sade idag ifrån och jag kommer aldrig någonsin prata om Karlskrona som staden där Sverigedemokraterna har varit tredje största parti. jag kommer hädanefter prata om Karlskrona som en fantastisk liten stad där folk har tröttnat på rasismen. på riktigt.




ps. dagens protest får mig att direkt tänka på denna underbara sida. har ni sett?
så roligt, jag orkar inte.