how to be a better ally;
 
Ett litet tips bara från en cis-person till andra cis-personer, apropå att det ballade ur på instagramkontot @kvinnohat i söndags. Jag har inte tagit igen allt än som skrivits men det behövs inte. Jag har flera transvänner som är förbannade, ledsna, besvikna och har fått nog. Det räcker för mig, men borde inte göra för andra som uttrycker sig transfobt och/eller som inte har kunskap. Lyssna på kritik och erfarenheter från transpersoner. Lyssna. För det vill vi ju att folk ska göra på världens kvinnor i den feministiska kampen, right? Vi ber män, som är en previligierad grupp, att backa och lyssna. Det måste även cis-personer göra i den feministiska kampen för transpersoner är en del av den.

Följande personer på Instagram tenderar att skriva om trans och på ett jäkligt bra sätt. Följ dem!
@smulsex
@intebraallsfaktiskt
@lebbosv
@femtastiskt
@pronomhen
@nepply





Och så detta svingrymma konto som jag säkert nämnt förut men som behövs nämnas om och om och om igen. Det är transseparatistiskt så kommentarer från cis-personer är förbjudet men en kan följa och lära sig. T.ex. så har en gästpostare idag skrivit väldigt väldigt bra om härskartekniker och att cis-personer många gånger lägger ansvar på transpersoner att *lära ut*. Bl.a. det som diskuterades i söndags på @kvinnohat.




Sitt ner, håll tyst, lyssna och lär. Det är inte svårare än så för att vara en allierad för alla grupper i kampen för ett mer jämställt samhälle.
 
#1 - Miranda

Det är verkligen ett himla minfält alltihopa. Observera att min är den första kommentaren på detta inlägg, förmodligen för att folk inte vet hur dom ska uttrycka sig längre, utan att bli kalla transfober. Och det tycker jag är förjävligt, för det är en jävla skillnad mellan att uttrycka sig med ett gammalt/förkastat uttryck i all välmening och att ba "ALLA SOM ÄR TRANS ÄR SJUKA I HUVUDET".

Och inte kan man "sitt ner, håll tyst, lyssna och lär" heller därför då är man en sån jävel som kräver att få all kunskap serverad i knäet.

Jag förstår (typ) intersektionalitet, men det känns som att det dras till sin spets, den ena har det värre än den andra, och det ska en komma ihåg! Man ska fan inte tro att en har rätt att uttrycka sig före en trans eller rasifierad därför de är närmare helvetetet i nån slags real life version av Dantes inferno så deras åsikter och upplevelser har större tyngd än mina.

Känns som jag bara dravlar utan en egentligen mening eller poäng? Haha :( Men alltså, otroligt knepigt när alla som är feminister förväntas ha en närmast akademisk kunskap för att eventuellt kunna uttrycka sig utan att vara transfob. Det måste väl vara okej att, utan att vara transfobisk, funkofobist etc, en upplever att en har SIN kamp, för "sin grupp" i feminismen, och det tycks ju ändå vara liknande det önskas efter, eftersom vi cis inte ska uttrycka oss om ämnen där vi inte har tolkningsföreträde.

Okej sammanfattning: anser att ord som transfob används alltför lättvindigt, förstår inte om det är meningen att cis-kvinnor ska/får uppmärksamma trans/rasifierade/andra grupper eller inte.

Det känns liksom som att ilskan över förtrycket och patriarkatet läggs över på cis-kvinnor, då främst i medelklass/överklass, och det känns knepigt och väldigt fel.