historical feminists pt.1: Emmeline Pankhurst;
 
 
jag kommer att ha en ny liten tradition på denna plats, nämligen att skriva lite om betydelsefulla historiska feminister varje måndag. jag tycker att det pratas för lite om historia, om de som kämpade mot alla odds och vågade trotsa normer för att kvinnors rättigheter skulle bli bättre. de som lade grunden för den feministiska kamp vi för idag.
 
bra start på veckan tänker jag och jag hoppas att ni tycker om denna idén? jag minns inte allt om de kvinnor vi läste om när jag gick på Kvinnofolkhögskolan, så jag tar ganska mycket hjälp av t.ex. Wikipedia. och om ni vet mer saker får ni såklart kommentera! och har ni önskemål om personer att skriva om är det också bara att kommentera. det finns så otroligt mycket att läsa om historiska feminister och vill ni läsa mer får ni googla. jag vill bara ta med det viktigaste nämligen.


nu kör vi! först ut är Emmeline Pankhurst.
(obs ingen kronologisk ordning)



Emmeline Pankhurst föddes 1858 i Manchester, England, och var en brittisk politisk aktivist som kämpade för kvinnors rösträtt i Storbritannien och var ledare för suffragettrörelsen**. hon var med i flera vänsterinriktade organisationer som kämpade för kvinnor, innan hon tillsammans med två av sina döttrar bildade Emmeline Pankhurst Women's Social and Political Union (WSPU) i början av 1900-talet. WSPU var en militant organisation som stod vid sidan av politiska partier och deras motto var 'handling, inte ord' ('deeds, not words'). och just därför dömdes flera medlemmar för fängelsestraff för flera saker de gjorde under WSPU's flagg.

men när första världskriget började krävde Emmeline och hennes äldsta dotter, som nu var ledare, ett omedelbart stopp för militant rösträttsaktivism för att stödja brittiska regeringen mot Tyskland. de uppmanade kvinnor att hjälpa till i industriproduktionen och uppmuntrade unga män att gå ut i krig. 1917 omskapade Pankhurst WSPU till The Women's Party, som syftade till att främja kvinnors jämlikhet i det offentliga livet och 1918 gavs kvinnor över 30 års ålder rösträtt. under hennes senare år blev hon orolig för vad hon uppfattade som hotet från bolsjevismen, och – missnöjd med de politiska alternativen – gick med i Konservativa partiet.
 
i och med att Emmeline hade varit så aktiv i sin feministiska kamp med allt från föredrag, hungerstrejker, fängelsevistelser osv så blev hennes hälsa väldigt dålig och hon dog i juni 1928. hon finns som staty i parken Victoria Tower Gardens i London.




**suffragetterna var en gren av rösträttsrörelsen i England, som tog till våldsamma medel. ordet suffragett hittades på av tidningen Daily Mail, några år efter WSPU's (Women’s Social and Political Union) bildade 1903.purpur, vitt och grönt var suffragetternas färger vid rösträttskampen.




I will have a new little tradition at this place, which is to write about significant historical feminists every Monday. I think people talk too little about the history of those who fought against all odds and dared to defy the norms for women's rights. those who laid the groundwork for the feminist struggle today. I hope you like the idea!
first out: Emmeline Pankhurst. try the Google translator in the sidemenu!
 
#1 - Daniella 🌙

kommer alltid ihåg henne pga hemklassrum på skolan. så bra.

#2 - Jennie

Bra initiativ!!! Så pepp på kommande inlägg :)

Svar: vad roligt att höra!
Sister Disco