Rör inte min skinnjacka bror, den är customized;
Jag har en ny fakeskinnjacka! Den är grå, från Nelly och jag älskar den. Känner mig smokin' hot i den lol. Hade egentligen tänkt köpa den svarta men så var det halva priset just nu på denna så hehe.En annan bra sak är att jag idag aktiverade spamedlemskap på Hagabadet med feta tillval som t.ex. yoga. Dags att ta tag i denna skröppliga kropp får värk var och varannan vecka. Sjukt pepp!


I got a new faux leather jacket! It's grey, from Nelly and I totally love it!
Q&A; Photography -camera settings;
Dags att snacka lite om kamerainställningar jag brukar ha när jag fotograferar! Det fanns lite önskemål om det här nämligen. Ursäktar mig i förhand för kassa bilder med konstiga reflektioner och skärpa iom att jag fick ta dem med mobilkameran hehe. Innan vi kör igång måste jag säga tre saker:
1) Jag fotar alltid alltid ALLTID manuellt. Gör ni inte det, lova mig att börja ok?
2) Jag orkar inte förklara vad vissa saker innebär (slutartid, bländare, ISO osv) men det är bara att googla.
3) Jag fotar bara med Canon så displayen kan se annorlunda ut på andra kameror.
Med det sagt:
När jag ska plåta porträtt brukar jag ha dessa inställningar. Observera att slutartiden (1/160) ställdes in automatiskt när jag skulle ta denna bild, så försök tänka bort det. Bländaren (F.2.8) kan jag höja om jag vill utöka fokuset mer än till bara ansiktet och om jag fotar mer än 1 modell. Testa er fram! Sedan varierar ISO't beroende på hur ljuset är, men den försöker jag hålla så låg som möjligt såklart. Eftersom jag oftast fotar porträtt utomhus så brukar den vara mellan 100-400.
Annars sådant som inte rör slutartid, bländare eller ISO. Jag fotar alltid med serietagning (tredje ikonen från vänster andra raden nerifrån). Då är jag säker på att jag inte får med blinkningar eller andra småsaker som kan förstöra bilden. Jag fotar alltid med automatisk vitbalans (AWB) och ändrar den sedan i Lightroom vilket jag kan eftersom jag fotar i Raw-format. Sedan ikonen som är till vänster om Raw:Klickar jag på den så kommer jag in på detta. Jag fotar nästan alltid i Evaluative metering, annars...


... När jag fotar modellen i motljus ställer jag in center-weighted average för att modellen ska bli så rätt exponerad som möjligt. Om jag ska vara ärlig så lärde jag mig att denna inställning var bäst för det inför plåtningen med Hanna förra veckan då jag insåg att det skulle vara direkt solljus. Tack Google och tack andra fotografbloggare.
Och såhär brukar det se ut när jag ska fota konserter. Det första jag gör är att ställa in ISO't på 1600 och jobbar mig sedan uppåt om det behövs. Efter att ha fotat X antal konserter det senaste året så har jag insett att det krävs minst den siffran, i bästa fall 1000. Speciellt om slutartiden (här 1/160) hamnar på 100 eller mindre. Eftersom band och artister kan röra på sig, i princip hur som och hur mycket som helst, så behöver slutartiden vara så hög som möjligt utan att ISO't sticker iväg för mycket (läs: bilderna blir för brusiga). Detta kan vara tricky om en inte är van, men så länge en håller koll på slutartiden genom sökaren och kan ändra ISO't snabbt så är det no worries. Men jag brukar ha ISO't på minst 1000 i alla fall, då även ljussättning på scenen kan variera trots att personerna står stilla. Men om t.ex. hela scenen lyses upp starkt (sällsynt drömscenario) så kan en ju vara snabb och sänka ISO't. När det gäller bländaren så brukar jag ha den på F2.8 också annars blir det svårt att få till bra fokus på där jag vill ha den. Tror jag aldrig ändrat den under en konsert faktiskt. Och SJÄLVKLART måste kameran vara inställd på serietagning för att vara säker på att fånga den bilden en är ute efter.
 


Sedan fotar jag ju även events ibland och då brukar jag använda ungefär samma inställningar som för porträtt. Okej, det här var nog det jag kan säga om mina kamerainställningar. Är jag tillräckligt tydlig? Har ni frågor kring det är det bara att kommentera här under!


About my camera settings for portraits and concerts. Try the Google translator in the sidemenu!
one dream, one trip and first invoice;


God kväll! Förutom en förjävlig ryggvärk och att jag skulle haft min stora mensplåtning idag men den fick skjutas upp pga regn, så är mycket väldigt bra just nu. Framförallt tre grejer: Min konsertplåtning av Seinabo Sey var egentligen en testplåtning för Rockfoto och i torsdags vaknade jag upp till ett besked att jag får testplåta för dem i 3 mån. Jag har drömt om detta sedan förra sommaren och såhär två dagar senare känns det fortfarande helt sjukt. Samma dag skickade jag iväg min första faktura för fotojobb och ska skicka iväg den andra med post på måndag. Och nästa helg åker jag till Stockholm och ska bl.a. fota en skådespelare. Kompisar, kämpar en hårt och tror på sig själv så kommer det löna sig. Veckans lärdom, just sayin.


En annan fin grej som inte har med mitt fotograferandet är att jag äntligen börjat kolla på flyg och hotell i Edinburgh för att hälsa på Jennifer i slutet av maj. Längtar så.
Allt känns lite lätt surrealistiskt just nu. Nästan som denna nya helt fantastiska musikvideo med Noonie Bao.
Good evening! Except from back pain from hell and that I had to cancel my big menstrual photoshoot today due to rain, many things are great right now. Especially these: My concert photo shoot of Seinabo Sey was actually a test shoot for Rockfoto and last Thursday I woke up to the news that I get to test shoot for them in 3 months. I've dreamed about this since last summer and two days later it still feels quite sick. The same day I sent my first invoice for a photo job and will send the second one on Monday. And next weekend I will go to Stockholm and will shoot an actor. Friends, fighting hard and believe in yourself will pay off. This week's lesson, just sayin.

Another nice thing that hasn't to do anything with my photography is that I've finally started to find flights and hotels in Edinburgh to visit Jennifer at the end of May. Longing so.
Everything feels quite surrealistic now. Almost as surrealistic as this new fantastic music video with Noonie Bao.