Skönhet, shit snubbar säger, transinkluderande & cellprov;
Citat av poeten Nayyirah Waheed.


Nu var det extremt längesedan jag tipsade er om diverse saker! Och pga min energinivå varit väldigt låg i vinter så har vissa tips legat ganska länge i mina anteckningar på telefonen. Men vill ändå ge dem plats!


- HanaPee's lista över saker hon inte vill höra från (cis-)killar 2017. 'Överlag har man väl utvecklat en själslig trötthet över fenomenet *killar som ska ”tycka/tänka” om tjejer*. Kanske har en allergi utvecklats från att jag sen 7 års ålder varit besatt och i perioder totalt beroende av killars åsikter om mig? Eftersom det är de åsikterna som räknats.' Wow, så mycket relate alltså!

- Midnattssol. Detta är en fransk-svensk thrillerserie som sändes på SVTPlay i höstas/vintras som skildrar en mordutredning norr om Kiruna. Nu har jag ju en guilty pleasure for svenska kriminalserier (som jag faktiskt tycker blivit bättre de senaste åren) men jag tycker verkligen en ska kolla på detta då det är kanske första gången samer och Sapmí får utrymme på TV. Så sjukt jäkla efterlängtat, viktigt och intressant alltså. Men pass på, den går endast att se till 10 januari!

- Facebook-grupperna Beauty & Bullshit och Kosegruppa (Sverige). Förstnämnda är den mysigaste och peppigaste skönhetsgruppen jag mött och som dessutom är separatistisk för kvinnor och icke-binära. Den andra är alltså en grupp för oss som älskar norska serien SKAM och den är både härlig och väldigt intressant. Likheten i grupperna är väl att det är diskussioner om högt och lågt liksom.

- Emilie Roslunds livesända cellprovstagning. Krönikören, podcastqueen'en (Singelrådet, en av mina topp 3) och allmänt grymma personen Emilie Roslund livesände alltså sin cellprovstagning strax innan julafton vilket var så. jäkla. fett och intressant Syftet var att avdramatisera detta som många grämer sig för att göra och förhoppningsvist få fler personer med livmoder att inte strunta i provet. Nu har ju många haft negativa upplevelser (t.ex. många vänner berättade under länken till videon på min Facebook) vilket en inte ska förminska. En får bara hoppas att videon får dem att inte strunta i det nästa gång.

- 'Samiska förfäder ska begravas på nytt'. Bara läs. Läs och dela på sociala medier ok.

- Tjej som ger svar på tal till snubbar på gatan i 10h. Alltså MY GOSH, älskar henne så mycket! För hur många gånger har en inte tänkt i efterhand att fan, jag borde sagt det där eller det där tillbaka till vidriga dudes. Men inte alla som vågar eller kan såklart. Videon ger en pepp i vilket fall men även såklart ilska pga hur det fortfarande ser ut sista halvan av 2010-talet.

MCHL. Min vän Stasia har startat ett nytt företag med lösögonfransar som är veganska och cruelty-free! Hurra! De finns inte till försäljning än har jag förstått, men följ @mchllashes på Instagram för uppdateringar!

Varför det är så viktigt att föräldrar stöttar sina barn som är transpersoner. Alltså denna video, rös(?) så jäkla mycket! Nu är det ju tyvärr inte alla barn, tonåringar och unga vuxna som är prevvade med accepterande föräldrar (bio-föräldrar eller ej) men kanske kan de visa denna video? Känns som att den mest är till för de som inte fattar att en borde acceptera och respektera andra att vara precis som de är.

Kvinnorna på Fröken Frimans Tid. Hoppas verkligen att ni har sett Fröken Frimans Krig vars tredje säsong släpptes på juldagen, men detta handlar om de kvinnor och händelser som serien är baserad på. Programledaren Kattis Ahlström åker alltså runt i kvinnornas fotspår för att träffa deras släktingar och andra som kan berätta om den där tiden omkring första decenniet av 1900-talet.

- Så packar du kameraväskan när du reser. Halleluja! Nu reser jag sällan med kameraväska, har nog bara gjort det till Stockholm och är ganska bra på att packa den. Men alltid gött med reminder och kanske något för fotografer som läser denna blogg att ta del av?

- Freja Lindbergs Youtube-kanal. Äntligen har detta geni börjat med Youtube! Okej hen gjorde det i November men jag har av okänd anledning inte kollat in den förrän nu. Freja är fotograf och transaktivist som säkert många hört talas om på t.ex. Instagram. Och så sjukt grym! På hen's kanal så blandas vloggar med samtal om specifika ämnen som rör trans. Plöjde igenom exakt alla videos i förgår och är så spänd på hur kanalen kommer utvecklas! Heja heja!

 
#1 - lovisa

sjukt bra tips! vill dock bara säga om den där cellprovningen. har gjort två gånger. första gången kände jag ingenting. ingenting alls. var därför helt lugn innan nästa gång, men FAAAAAN så obehagligt det var då. det liksom bara isade till i hela mutti så att säga. och då hade jag inte ens förändringar. det är ju om man har förändringar den där tången och knipsningen och blodet kommer... min kompis gjorde det. det var INGEN dans på rosor....